Leírás és Paraméterek
A guava magyarul "guáva" vagy "gávabogyó". A hossza 4-12 cm hosszú, a héja nagyon vékony, fényes, általában zöld vagy sárgászöld. A guava íze édeskés, a körtééhez lehet hasonlítani. Nagyon gazdag vitaminokban és antioxidánsokban is és revitalizálja a szervezetet. Magas rosttartalma miatt elősegíti az emésztést. A citromnál négyszer több C-vitamint tartalmaz. Erősíti az immunrendszert. Megnyugtatja az idegrendszert és javítja az agy vérellátását. Nagy mennyiségű B3- és B6- vitamin található benne és a magnézium tartalma is magas.
A guava gyümölcs hatása nem ér itt véget.
Nem csak vitaminokat tartalmaz hanem bővelkedik még karotinokban és polifenolokban is, ezek pedig serkentik a bőr regenerációját, javítják a látást és még az öregedést is lassítják. A guava serkenti a pajzsmirigy működését, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Mivel magas a folsavtartalma ezért ajánlott a guava fogyasztása a terhes nőknek. Nemcsak nyersen hanem gyümölcsléként illetve befőttként is kifejti a hatásait. Az emésztési panaszok ellen is hatásos lehet, nagyszerűen orvosolhatja a székrekedést is, a gyomrot is erősíti a guava.
A guava rendkívül gazdag antioxidánsokban, mint például a likopin. Az antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a sejtek károsodását, védeni a szervezetet a szabad gyökök okozta káros hatásoktól, valamint csökkenteni az oxidatív stresszt. A guavában található kálium segíthet fenntartani a megfelelő vérnyomást, ami fontos a szív- és érrendszeri egészség szempontjából. A gyümölcsben található rostok és antioxidánsok is hozzájárulhatnak az egészséges szív- és érrendszer támogatásához.
Összetevők: szárított guava gyümölcs (Psidium guajava), cukornád szirup
Kiszerelés: 100 g
Ajánlott adagolás: napi max. 20 darab
Energiatartalma 100g termékben: 1349 kJ
Táplálkozási információk az ajánlott napi adagban: C-vitamin / 152 mg (190% RHP), A-vitamin / 533 µg (67% RHP), kálium / 320 mg (16% RHP)