Hozzávalók:
- 500 g vaj (82% zsírtartalmú)
- vastag aljú edény, fémszűrő(sűrű)
- befőttesüveg
- egy csipetnyi türelem
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Ennél kevesebbet nem érdemes csinálni, mert akkor könnyen leég. A vajat közepes lángon megolvasztjuk. Közben kevergetjük, hogy ne barnuljon meg. Takarék lángon forrásig hevítjük, míg el nem kezd habosodni. Eddig érdemes keverni, hogy ne égjen le. A habosodás elkezdésével vegyük olyan picire a lángot, amennyire csak tudjuk, és ezután ne kevergessük! Fontos, hogy az edényt ne fedjük le! A keletkező habot a tetejéről időnként szedjük le.
Lassan a vaj szilárd részei leülepszenek az edény aljára és láthatóan kitisztul a vaj. Mikor egy aranyszínű, áttetsző folyadékot kapunk, akkor elzárhatjuk a lángot. Elkészült! Vigyázat nagyon forró!!!
Mikor kicsit kihűlt szűrjük át a fémszűrőn, melyet ki is bélelhetünk egy papírkendővel. Az edény alján maradt barna üledéket dobjuk ki, viszont a leszedett habot pár napig még felhasználhatjuk levesekhez és zöldségételekhez.
A tiszta ghí gyakorlatilag korlátlan ideig felhasználható, mivel 99,6 %-ban zsír. Sőt minél régebbi annál jobb a gyógyhatása. Az ájurvéda nem csak az ételek készítésére, hanem gyógyításra is használja. Nem szükséges hűtőszekrénybe tenni. A sötét és hűvös kamrában sem avasodik meg.
Süthetünk benne nyugodtan, mert gyakorlatilag nem ég meg. 200-250 C körül van, amikor elkezd „füstölni”. Ha végeztünk a sütéssel, akkor leszűrjük és addig használható újra, míg el nem fogy!!! A vele készült ételeknek és édességeknek különleges ízt kölcsönöz.
Mit tartalmaz a ghí?
Telített és telítetlen zsírokat, zsírsavakat, linolsav, Omega 3, Omega 6, A-, D-, E-, K vitaminokat és antioxidánsokat.
Mire jó még a főzésen túl?
- Bőrápolásra
- Bőrpuhító és sebgyógyító hatású
- Gyógykenőcsökhöz
- Tisztító terápiákhoz
- Ájurvédikus gyógyszerek készítésére
- Erősíti az immunrendszert (erről szólt az előző írás)
Tehát a ghí egy nagyon különleges dolog. Azt gondolom, ebből is látszik kicsit, hogy Indiában miért becsülik annyira a teheneket.