Barion Pixel
Weboldalunkon a  felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat (sütiket) alkalmazunk. Honlapunk használatával tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Adatkezelési tájékoztató >>>
Kiemelt ajánlatok

Ételallergiák okai és kezelésük

2023. 03. 04. 07:55:00 Belme Lajos

 

A különböző allergiák sajnos népbetegségnek számítanak. Ebben a bejegyzésben az ájurvéda megközelítését ismerhetjük meg az allergiák egyik formájáról az ételallergiáról.

A nyugati orvostudomány sajnos nem foglalkozik komolyan az ételallergiával, elbagatellizálja az enyhébb tüneteit, mondván hogy nem okoznak súlyos problémát! Az ájurvéda azonban részletesen foglalkozik az ételallergia enyhébb tüneteivel is, hiszen teljesen más a hozzáállása az egészséghez.

Az egészségre nem a betegség hiányaként tekint. Az ájurvéda szerint akinek az elméje, a lelke és az érzékei boldogsággal vannak tele, egészséges ember. Tehát ha jól érezzük magunkat, akkor ebben az érzésben az egészségnek ez a belső állapota tükröződik vissza. Ehhez a sejtek szintjén tökéletes egyensúly, az elmében pedig harmónia szükséges. Érthetőbben fogalmazva, ahogy bánunk a testünkkel és a lelkünkkel olyan mértékű összhangot és egészséget teremtünk magunkban.

 

Az ételallergia okai

 

Az ételallergia azt mutatja, hogy képtelenek vagyunk bizonyos ételeket megemészteni.

Az ájurvéda szerint a vékonybél az agni, az emésztési tűz székhelye.

Az emésztési tűz szerepe kettős:

  • kivonja az ételből a táplálék lényegét
  • megöli az ételben levő baktériumokat, kórokozókat.

Így ha az agni rosszul működik, akkor nemcsak emésztési nehézségek jelennek meg, de kórokozók, baktériumok lesznek a tápcsatornában. Ezek pedig gyengítik az immunrendszert, és a szervezet alacsony ellenállását idézik elő.

A vékonybél ilyen jellegű alulműködése számos szövődményt okozhat: étel allergiát, krónikus hasmenést, candidát, alacsony vércukor szintet, krónikus gyomor- illetve bélhurutot. Ezek mind olyan betegségek, mellyel a nyugati orvostudomány nem tud mit kezdeni. Tünetei pedig elég ellentmondásosak, hiszen egyszer étvágytalanság majd farkasétvágy gyötör, hasmenés majd székrekedés, alhasi fájdalom, felfúvódás jelentkezik … Vannak orvosok, akik csak legyintenek ezekre a tünetekre, hiszen nem okoznak súlyosabb problémát. Legfeljebb nem érezzük olyan jól magunkat a bőrünkben. Az ájurvéda azonban egységesen kezeli a fenti tüneteket, és a vékonybél gyengeségét az elégtelen felszívódásként diagnosztizálja.

Ráadásul 3 különböző fajtáját jelöli meg:
Vita, pitta és kapha alkatúaknál megjelenő elégtelen felszívódás.

Vata típusú felszívódási elégtelenség

Tünetei az alhasi felfúvódás, bélgáz képződés, száraz bőr és repedezett nyelv. Kialakulhat aranyér és krónikusan alacsony testsúly és ízületi gyulladás is. Álmatlanság, szorongás, szédülés és depresszió társulhat a fenti tünetekhez.

Pitta típusú felszívódási nehézség

Tünetei az égető érzés a belekben, gyakori hasmenés és ingerlékenység.

Kapta típusú felszívódási elégtelenség

Tünetei a tompa alhasi fájdalom, tohonyaság, nyálkás széklet. Ödéma és tüdővizenyő alakulhat ki.

 

Az ételallergia illetve az elégtelen felszívódás kezelése

A legjobb étel ilyenkor az író, különösen a házi változata. Egyszerűen elkészíthető joghurtból víz hozzáadásával. A joghurtot és a vizet fele-fele arányban kevergessük pár percig. Végezzünk el egy 3-5 napos íróböjtöt. Napi 3-6 pohárral igyunk az íróból, melyet asafoetidával, gyömbérrel és köménnyel ízesíthetünk. Az íróböjt után térjünk rá egy khicshari (baszmati rizs+mungó bab) böjtre újabb 3-5 napig. A khicsharit fokozatosan gazdagítsuk főtt répával és krumplival. Ezzel a módszerrel újraprogramozhatjuk emésztőrendszerünket és visszaállíthatjuk normál működését.

A felszívódást a csípős és a fanyar ízű fűszerek javítják. Friss gyömbér, kömény, szegfűszeg, kardamon, szerecsendió, fahéj, édeskömény. Fogyasztásuk íróval együtt ajánlott. Pitták akik savtúltengéssel küzdenek író helyett aloe géllel keverjék a fűszereket. Ha nincs savtúltengésük, akkor nyugodtan igyák az írót.

Az elégtelen felszívódás kezelése után a hosszútávú gyógyulás érdekében felépítésnek kell követnie a fenti terápiát. Ehhez az ashwagandát, ginzenget és a satavarit vehetjük igénybe.

Az ájurvéda szerint az ételallergiák kialakulásának mélyebb oka is van, valamilyen belső gyengeségről, az idegrendszer túlérzékenységéről árulkodik. Emiatt az allergiát okozó ételek kerülése során inkább az elővigyázatosság, mint a rettegés legyen az elvünk. Az allergiára a pozitív életszemlélet az egyik legjobb gyógyír.

Forrás:

Dr. David Frawley: Ájurvédikus gyógyítás

Vasant Lad: Ayurveda I. Alapelvek

Tartalomhoz tartozó címkék: Ájurvéda Immunerősítés
blog comments powered by Disqus