Sokan már a nyárra készülnek, de az időjárási frontok, a változékony idő még óvatosságra intenek.
Ólmos fáradtság, kedvetlenség, fejfájás. Súlyosabb esetben keringési zavarok, depresszió is jelentkezhet.
Eddig ezt egész egyszerűen a vitaminhiánnyal és az időjárási frontok változásával magyarázták. Az ájurvéda segítségével azonban nagyon jól megérthetjük ezt a jelenséget.
Az évszakok változása változást idéz elő a test energiáiban, nedveiben is. Az ájurvéda szerint a tél végét és a tavaszt a kapha energiája jellemzi. Márciustól májusig ez a kapha-hatás fokozatosan csökken. A kapha-energia vízből és földből áll. Irányítja a vízzel, azaz a nedvekkel összefüggésben levő szervek működését.
- Szabályozza a gyomorban levő nedvességet.
- Fenntartja a szív és a tüdő működését.
- Irányítja az ízlelést.
- Az ízületek olajozottságáért felelős.
- Az agy bizonyos funkcióit is befolyásolja.
Ezen az öt helyen válthat ki problémákat a kapha energiának a változása. Így lassú emésztés, erőtlenség, elhízás, laza ízület és izomzat, letargia, túlzott váladékozás, fejfájás jelentkezhet.
Tavasszal lelassul az emésztés!
Ez az egyik legfontosabb, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Így kötelező változtatni a téli nehezebb és kalóriadús táplálkozáson. Télen a hideg miatt több energiára van szükségünk. Ez a táplálkozásban azt jelenti, hogy nehezebben emészthető ételeket eszünk. Tavasszal azonban könnyebb ételeket kell fogyasztanunk. Ellenkező esetben nagyon megterhelhetjük szervezetünket. Így az amúgy is jelentkező tavaszi fáradtság, kimerültség súlyosabban érinthet bennünket.
Amit érdemes enni: frissen sütött kenyeret (teljes kiőrlésű lisztből), frissen főtt levest, főzeléket, zöldség- és gabonaételeket. Kifejezetten tisztító hatású az alma, körte, kelbimbó és káposzta, az árpa, a rizs. Tehát igazából vegetáriánus ételeket ajánlott fogyasztani. Kerülve a zsíros sajtokat és csökkentve a tejtermékeket.
Az ájurvéda által javasolt fűszerek és illóolajok, melyek egyensúlyba hozzák a kaphát: gyömbér, kurkuma, római kömény, édeskömény, rozmaring, kakukkfű, fahéj, eukaliptusz, indiai citromfű, borsmenta. Használhatjuk az ételeink fűszerezésére. Illetve illóolajaikat bizonyos problémák enyhítésére.
Ólmos fáradtságot eloszlató fürdő:
- 3 csepp rozmaring olaj
- 1 csepp indiai citromfű olaj
- 1 csepp borsmenta olaj
- 1 csepp kakukkfű olaj
Csepegtesse egy kis mézbe a fenti olajokat és keverje a kád meleg vizébe. Vegyen legalább 20 perces fürdőt.
Emésztést segítő masszázsolaj, ha esetleg túlettük magunkat:
- 20 ml mandula olaj
- 3 csepp bazsalikom olaj
- 2 csepp rozmaring olaj
- 2 csepp kakukkfű olaj
- 1 csepp koriander olaj (ha van)
- 1 csepp gyömbér olaj
- 1 csepp borsmenta olaj
Naponta többször masszírozzuk a hasunkat ezzel a kencével.